Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Negyed

hu
Archív
Zsolnay Negyed | Apostolos terem

Zsolnay Modern 1953-1990 - Kovács Orsolya könyvének bemutatója

Jegytípusok

A részvétel ingyenes!

Archív

Zsolnay Modern 1953-1990 - Kovács Orsolya könyvének bemutatója

Jegyinfó

A 19. század közepén alapított Zsolnay gyár a kerámiagyártás több területén is jelentős sikereket ért el.

A 19. század közepén alapított Zsolnay gyár a kerámiagyártás több területén is jelentős sikereket ért el, világhírnevét azonban a díszkerámiának köszönhette. A tulajdonos Zsolnay Vilmos újításai révén magas technikai színvonalon, szokatlan változatosságban előállított díszkerámiák a világkiállítások és a gyár jelentős export tevékenysége nyomán eljutottak távoli földrészekre is. A sikersorozat a múlt századfordulón kibontakozó szecesszió (art nouveau) időszakában érte el csúcspontját: az eozin technikával készült kerámiák páratlan szín és formagazdagsága elkápráztatta a szakembereket és a vásárlókat egyaránt.


Az első világháború, majd a modernizáció térnyerése megtörte a művészi termékek gyártásának hagyományát és a porcelánból készült sorozattermékek kerültek előtérbe.


A második világháborút követő teljes átrendeződés, az államosítás és a betagozódás a szovjet érdekszférába a kelet-közép európai államok, köztük Magyarország kulturális és gazdasági elszigetelődését, lemaradását eredményezte a világ fejlett régióihoz képest.


A tradíció azonban erősebbnek bizonyult számos racionális megfontolásnál, és az 1956-os forradalmat követő időszakban újult erővel tört fel a művészi hagyományok felelevenítése iránti igény. Fiatal iparművészek a gyár jellegzetes technikáira építve a korszak modernista formanyelvét honosították meg terveiken, létrehozva egy olyan termékcsoportot, amelyben a   korszak szellemisége érvényesült, miközben a tervezők egyéni karaktere is megmutatkozott.


A könyv a Zsolnay gyár államosítás utáni időszakának művészetét a magyar kerámiaipar történeti kontextusában, a korszak meghatározó jelentőségű folyamatainak összefüggéseiben mutatja be, súlypontja azonban a magángyűjteményekben lévő több, mint 400 tárgy, amelyek révén az egyes alkotók munkásága is nyomon követhetővé válik.

 

 

A könyvbemutatóval egybekötött pódiumbeszélgetésen részt vesz a szerző, Kovács Orsolya PhD,  a Janus Pannonius Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa, Pinczehelyi Sándor grafikus, festőművész, egyetemi tanár, a moderátor Komor István, a Gyugyi gyűjtemény kurátora.

HelyszínZsolnay Negyed | Apostolos terem

Leírás

Hasonló programok

    Még több program

    Kapcsolódó galériák

    Kapcsolódó hírek