Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Negyed

hu

Zsolnay Kert

Közösségek a Zsolnay Negyedben

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00024

Zsolnay Kert – közösségek a Zsolnay Negyedben címmel ingyenes programsorozatot indít a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., melynek keretében közösségépítésben vállal aktív szerepet, valamint a családok ifjabb és idősebb tagjainak kíván élményszerű, ugyanakkor tartalmas időtöltést biztosítani.

Célkitűzéseink között szerepel, hogy a jövőben új, innovatív szakkörökön, ismeretterjesztő előadásokon és az összefogáson alapuló klubfoglalkozásokon, kulturális rendezvényeken keresztül szélesebb célcsoportok elérésével minden korosztályt, és eltérő élethelyzetű pécsi polgárt megszólíthassunk, őket új közösségekbe vezethessük.

A Zsolnay Kert-projekt programjain lesznek ismeretterjesztő előadások zenehallgatásról, a Zsolnay családról, Pécs történetéről, a babáknak zenéről, természetről, a kreatív alkalmakon játék lego- duplóval, társasjátékokkal, de a legmodernebb tudományos lux, vagy bbc microbit készletekkel is az ÉlményMűhelyen. Az alkotó kedvűek hímes tojást díszíthetnek, majd digitalizálhatják is az utókornak, de lesz kézimunka, gyöngyfűző, origami és kerámia szakkörünk is, sőt az idősebbek táncra is perdülhetnek. Húsvétváró rendezvényeinket az ünnepkörhöz kapcsolódóan a létrejövő közösségek összetartozásának jegyében szervezzük meg.

A Zsolnay Kert-projekt a Széchenyi 2020 Területi-és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül, a Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösség szervezése a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívásba illeszkedik, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

Archív programok

Nincsenek programok, tekintse meg állandó kiállításaink!

Hímes tojás díszítés

 

A Tojásdíszítő Klub célja a több száz éves hagyományokkal rendelkező Kárpát-medencei tojásírás újratanítása. A klub a kézműves tevékenység mellett elméleti alapokat is biztosít a tudatos hagyományápoláshoz. Klubvezető Mosonyi Éva Pécsett élő népi iparművész tojásíró.

 

Hímes tojás digitalizálás

 

A Tojásdigitalizáló Klub küldetése, hogy a múlt törékeny értékeit megőrizze a jövőnek, ezért a hímes tojásokat egy erre a célra kifejlesztett eszközzel körbefotózza, térben láttatja és megmenti a jövőnek. Klubvezető Mosonyi Éva népi iparművész tojásíró várja a digitális technika iránt érdeklődőket, akik egy tárgykultúra megmentésével a jövőért kívánnak tenni.

 

piros-feher-tojas-cmscrop

Kerámia

 

A népszerű GD ceramic studio most már a Zsolnay Kulturális Negyedben is elérhető Géczy Dorina képzőművész, tanár vezetésével. A résztvevők megismerkednek az agyaggal, és az anyag sokszínűségéből adódó technikákkal, lehetőségekkel. A formázás, gyúrás, nyújtás, ragasztás, mázazás, festés eredményeképpen készülnek edények, medálok, totemállatok, képek, szobrok.

 

keramia2-cmscrop

Origami

 

Az origami ellazít, mégis kihívást jelent. Néhány könnyű alaphajtás, és a csodálatos alkotások világa kitárul. Wogerné Sági Judit az origami kör vezetője tanítja a virágok, állatok, dobozok hajtogatási technikáját, melyekből dekorációs tárgyak, ajándékok, játékok kelnek éltre.

 

origami-kep-039-web-cmscrop

Gyöngyfűző

 

A Signo Galéria és a Doro Ékszer közös műhelymunkája során az érdeklődők megismerkedhetnek a különféle gyöngyök, igazgyöngyök, ásványok anyagával, formáival. A közös munka során készülő ékszereknek a terv és a művészi szabadság szab határt. A műhelymunkához biztosítjuk az alapanyagokat, eszközöket, szerszámokat. Klubvezető Gogolák Dorottya ötvösművész, ékszerkészítő.

 

gyongyfuzes-meret

Családi játszóház

 

A Családi játszóház program két, a képességfejlesztésben kimagaslóan eredményes eszközt állít a közösségépítés szolgálatába: a társasjátékot és a DUPLÓt. Az egyik az egyéni kiteljesedést a másik a társas együttlétet szolgálja. Ezek a játékok Marksz Levente játékmester segítségével minden korosztály számára élményt nyújtanak.

 

csaladi-tarsas-meretezve

Ügyes mami

 

Régen a fonóba jártak az asszonyok, most a Zsolnay Negyedbe jöhetnek a különböző kézműves textiltechnikák iránt érdeklődők. Vata Enikő textiltervező művész várja azokat a hölgyeket, akik szeretnének alkotó közösségben létrehozni egy megálmodott munkadarabot, vagy megismerkedni a kézikötéssel, horgolással, tűnemezeléssel, madzagszövéssel, varrással.

 

 

ÉlményMűhely

 

Az ÉlményMűhely nemzetközi szinten is az első a STEAM területek (Science-Tudomány, Technology-Technológia, Engineering-Mérnöki ismeretek, Arts-Művészet & Mathematics-Matematika) integrált oktatási és tanulási módszereinek továbbfejlesztésében. Programjain játszani és felfedezni hív minden érdeklődőt, ahol 4DFrame, Zometool, Jomili, Jovo, BBC micro:bit, LUX, ITSPHUN matematikai-művészeti játékokat használnak. Szakkörvezető: Szabó Ildikó tanár, az ÉlményMűhely pedagógiai koordinátora.

 

lmenymuhely-kep4-cmscrop

Szenior tánc

 

A tánc ősidőktől fogva része az ember életének, olyan tevékenység, amely a résztvevők testi, lelki, mentális és közösségi jóllétére is kiváló hatással van. A szenior korosztály számára különösen ajánlott, a különféle táncstílusok, a remek zenék, a kiváló társaság garancia a résztvevők minél kiegyensúlyozottabb mindennapjaihoz. Szakkörvezető: Bánkyné Perjés Beatrix táncművész.

Pécs története

 

A Pécs Története Alapítvánnyal megvalósuló program kapcsán a város múltjával foglalkozó történészek, levéltárosok, muzeológusok, régészek, könyvtárosok és helytörténeti kutatók osztják meg a hallgatósággal legújabb kutatásaik eredményeit. A város történetének megismerése alapvető társadalmi szükséglet a helyi identitás és a közösséghez tartozás érzésének erősítése szempontjából. Házigazda: Pilkhoffer Mónika történész.

 

toris-eladas-cmscrop

Zsolnay Kert

 

Hogyan is élt itt valaha a Zsolnay család? Hogyan alakult a gyár- és lakóépületek, valamint a körülöttük kialakított kert sorsa? Minderről számtalan emlék tanúskodik, ezeknek a rejtett kincseknek ered a nyomába Radnai Éva animátor, akivel felfedezzük a park növényvilágát, az épületeken és a művészeti tárgyakon található motívumokat, hogy megismerjük a Zsolnayak hagyatékát.

 

zsolnay.kert-meret

Hallgassuk együtt

 

Előadássorozatunkban egyrészt ritkán hozzáférhető zenék szólalnak meg, másrészt közkedvelt művek ismeretet bővítő információ közepette hangoznak fel. Az egyes művekhez kapcsolódó előadás a zene egyedülálló, dallam, ritmus, tempó megértésére fókuszál. A zene jelrendszerének ismertetése az egyes ismert és ismeretlen művek hallgatása közben gazdagíthatja világunk megértését.

Előadó: Kircsi László oboaművész, zenetanár.

Babáknak Zene és természet

 

Kisbabás családoknál sokszor felmerül a kérdés: „Ugyan miért kell ismeretet átadni a természetről ilyen kicsi korban? Lehetséges-e egyáltalán?” A Tamás Éva Játéktára zenekar bebizonyította, hogy lehetséges és érdemes is. Hónapról hónapra lemezükön megjelent dalaikat a Korai fejlesztő központokban használják a gyermekek fejlesztésére, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványnál zeneterápia formájában adják át az ismereteket a legkisebbeknek.

Előadók: Tamás Éva előadóművész, gyógypedagógus és Bogárdi Aliz zenész

 

babas-ea-web-cmscrop

Húsvéti rendezvény

 

Húsvétváró rendezvényeinken kiállítjuk a tojásdíszítő klubon elkészült hímes tojásokat, valamint a Mail Art Egg projektre beérkező alkotásokat, megtekinthetjük a digitalizáló-klub bemutatóját is interakítv terünkben, előadást hallgathatunk a húsvéti ünnepkör jeles napjairól. Kézműves asztalainknál tojásírással, gyöngyfűzéssel, origamival, kézműves anyagokkal várjuk az alkotó kedvűeket. Játszóházunkban lego-duplóval, társasjátékokkal várjuk a kisebbeket. Mesesarkunkban tojásos, húsvéti mesék ihlette illusztrációkat rajzolhatnak az apró kezek. Szervező: Mosonyi Éva

logok-2020_3

Támogatók