Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Negyed

hu
Archív
Zsolnay Negyed | Liszt Ferenc Hangversenyterem

Ünnepi hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportjának 25 éves fennállása alkalmából

Jegytípusok

Archív

Ünnepi hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportjának 25 éves fennállása alkalmából

Jegyinfó

Fellép a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara.

Fellép a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara.

Vezényel: SZABÓ Dénes, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy.

 

A Magyar Kodály Társaság (MKT) elnöksége Pécs kiemelkedő zenei élete és Kodály Zoltánhoz fűződő kapcsolata alapján úgy döntött, hogy javaslatot tesz a Pécs-Baranyai Tagozat megalapítására. Dr. Bónis Ferenc elnök úr felkérte Kertész Attila tanár – karnagyot - akit a Magyar Rádió „Éneklő Ifjúság” felvételein ismert meg -, hogy szervezze a pécsi csoport elindulását és az alakuló ülést. Az alakuló közgyűlésre 1995. április 28-án került sor. A megalakulást aktívan segítette a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség, a Baranya Megyei Művelődési Központ, a Pécsi Nevelők Háza Egyesület, a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium és a komlói Kodály Iskola. Az ünnepi alkalom koszorúzással kezdődött Varga Imre Kodály-szobránál, melyen Hasznos Ákos és a Fábián János vezette Berze Nagy János Népdalkör működött közre. A közgyűlést Tillai Aurél egyetemi tanár, a Pécsi Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. Kifejtette, hogy Pécs szellemisége, tradíciói köteleznek minket. Bár igen rövid időszak volt 1945 őszén, amíg Kodály Pécsett tartózkodott, mégis jelentőssé tette a várossal való kapcsolatát. A Kodályban korábban megfogant és kikristályosodott zenei nevelési elvek először a pécsi szakemberek szűk körében, majd a teltházas Pécsi Nemzeti Színház színpadáról hangzottak el először a Mester szájából, és kerültek kipróbálásra Agócsy László vezetésével és Antal György támogatásával. Mindez ma már történelem, de a pécsiek, baranyaiak számára nemes feladat emlékezni erre az eseményre, őrizni a Kodály-örökséget. Tagcsoportunk célja sem lehet más, mint Kodály Zoltán szellemi hagyatékának ápolása, zeneműveinek, pedagógiai és tudományos írásainak közkinccsé tétele, kapcsolattartás a Nemzetközi Kodály Társasággal és Kodály gyermekkori kedves városával, Galántával. A Tagcsoport előadásokat, tudományos emléküléseket, szakmai tanácskozásokat, hangversenyeket és kiállításokat szervez, illetve kezdeményez. Figyelemmel kíséri és támogatja Pécs és a megye ének-zene tagozatos oktatását, az „Éneklő Ifjúság” rendezvényeit. Együttműködik jelentős magyar zenei intézményekkel és más testületekkel, aktívan részt vesz Pécs és Baranya megye kulturális életében.

Az alakuló közgyűlés alkalmával 32 magánszemély és 11 énekkar kérte felvételét a tagcsoportba, egyúttal az MKT-ba. Az ülés végén megválasztották az elnökséget.

Elnök: dr. Andrásfalvy Bertalan

Tiszteletbeli elnök: Antal György (+)

Ügyvezető alelnök: Kertész Attila

Elnökségi tagok még: Ivasivka Mátyás, dr. Nádor Tamás (+), dr. Szabó Szabolcs, Tillai Aurél, Tóth Ferenc, Veres János (+)

Az elmúlt két évtizedben Kertész Attila vezette a tagcsoportot, majd 2019 november 9-én a tagság dr. Vas Bence gitárművészt, a PTE Művészeti Kar dékánhelyettesét választotta meg a testület elnökévé. A titkári teendőket jelenleg Rózsa Bernadett tanár-karnagy látja el.

 

A Pro Musica Leánykar már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály módszer sikerének világjáró nagyköveteiként koncertjeiken kívül keresett előadói zenei nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusban szerzett élmények 1986-ban vezették kórusalapításhoz az öreg diákok lelkesedését. Azóta a világ legjelentősebb kórusversenyein szereztek első helyezéseket és nagydíjakat. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél–Koreában, Busanban megrendezett 2. Kórus Olimpián a 3 arany érem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl /Ezüst Rózsa Serleg/.

A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a reneszánsztól napjaink zenéjéig. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és a romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos mű bemutatása fűződik nevükhöz. A sok nemzetközi elismerés (első díjak, nagydíjak) mellett a Cantemus Gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját: 1993-ban Bartók – Pásztory Díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak.

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc - díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta - díjat és 2000-ben Kossuth - díjat kapott, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze címmel tüntették ki.

 

 

A hangverseny a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja, a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI és a Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg.

HelyszínZsolnay Negyed | Liszt Ferenc Hangversenyterem

Liszt Ferenc Hangversenyterem

Leírás

Hasonló programok

    Még több program

    Kapcsolódó galériák

    Kapcsolódó hírek