Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Negyed

hu

Labor - JátechTér

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Labor – Interaktív Varázstér kibővült egy izgalmas, sokrétű játékparkot felvonultató informatikai, játéktörténeti kiállítással, így Labor – Játechtér néven, immár két szinten várja az érdeklődőket a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában.

LABOR

 

Öveges József álma, a "csodák palotája", Pécsett is megnyitotta kapuit.

A kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező!

A természettudományok – s azokon belül is elsősorban a fizika – felejthetetlen, legendás hírű népszerűsítője Öveges József volt, aki sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók kedvükre kísérletezhetnek, s „megérinthetik a tudományt”. Öveges József ezt a képzeletbeli házat a Csodák Palotájának nevezte.

Halála után 14 évvel, 1993 májusában indult el a Csodák Palotája Interaktív Tudományos Játszóház az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) szervezésében Budapesten. Azóta Debrecenben, Egerben, Szombathelyen, Győrben, Szegeden is szerveztek kisebb-nagyobb interaktív természettudományos játszóházat.

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének munkatársai, az általános- és középiskolák fizikatanárai régóta dédelgették a gondolatot, hogy Pécsen is létrehoznak egyet. A megvalósuláshoz Janszky József akadémikus és Sebestyén Zoltán fizikatanár adományaival 2007-ben létrehoztuk a Csodák Pécsi Palotája Alapítványt. A kurátorok a pécsi egyetem, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat, a Pécsi Akadémiai Bizottság, a Pécs önkormányzatának kulturális vezetése és a Paksi Atomerőmű meghatározó személyiségei biztosítják a széleskörű szakmai hátteret.

2008-ban Sebestyén Zoltán, Rátz Tanár Úr Életműdíjas fizikatanár a Pécs 2010 civil kezdeményezések pályázatán díjat nyert a „Csodák Pécsi Palotája” pályázatával.

Ezt követően a város kulturális, oktatási vezetésével kerestük a helyet, a működési kereteket. A döntő lökést a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósulása hozta.

A Zsolnay Kulturális Negyed rekonstrukciójának tervezésekor adta magát lehetséges színhelyként a Zsolnay-gyár régi – nagyfeszültségű porcelán szigetelőket tesztelő – laboratóriuma. Itt néhány évig a „Labor” néven ismert civil művészeti csoport működtette sikeresen a Labor Kísérleti Kultúrteret.

A helyszín megtalálását követően végül a Zsolnay Labor Interaktív Játszóház Projekt elindult, és a Zsolnay Örökségkezelő támogatásával testben és/vagy lélekben ifjú szakemberek 2011 végére elkészítették, összeállították az első 30 kísérleti eszközt, játékot.

Jó szórakozást, jó tanulást kívánnak az alkotók:

Kaposvári Ferenc, Kiss Mátyás, Makkai Géza, Mérő András, Sánta Imre, Sebestyén Zoltán, Szász János, Told Roland

JátechTér

 
 

Harminc évnyi videójátékot – az 1985-ös Nintendo megjelenésétől napjaink csúcstechnológiájáig – mutat be és kínál kipróbálásra a Játechtér.

A középpontban a játékkonzolok világa áll, az ország legnagyobb játékgyűjteményének kedvenc darabjait felvonultatva. A látogatók kipróbálhatják a játékprogramokat és a hozzájuk tartozó eszközöket, ami egyben játéktörténeti kalandozás is, hiszen az elmúlt 30 év legjelentősebb játékai szerepelnek itt, mint például a Super Mario, a Sonic vagy a Doom. Kipróbálhatók PC-k, konzolok, kinect eszközök, Xboxok, szimulátorok és a résztvevők óriásképernyőn is versenyezhetnek arcade programokkal. Tematikájukat tekintve változatos a kínálat: ügyességi, logikai, sport, akció, és stratégia játékok közül válogathatnak a látogatók.

 Emellett technikatörténeti kiállítás mutatja be az eszközök fejlődéstörténetét, a szórakoztatóelektronika egyes darabjait és a 3D-s grafika változását, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától eljutottak a vizuális effekteken keresztül a 3 dimenziós képalkotásig.

A Játechtér komplexitása miatt egyedülálló Európában, a konzolok között pedig igazi relikviák vannak, limitált kiadású, rendkívül ritka darabok, ezért a kiállítás eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Nyitvatartás:

 

április 6-tól április 30-ig: kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig (hétfő: szünnap)

május 1-tőszeptember 31-ig: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig

október 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig (hétfő: szünnap)

 

 

Egységes jegyár: 2000 Ft/fő

Csoportos jegyár: 1600 Ft/fő

2020. április 1-től július 1-ig az egységes jegyár: 1500 Ft/fő

2020. július 1. és augusztus 31. között érvényes egységes jegyár: 2000 Ft/fő

 

Csoportok érkezése esetén 10 fő felett 15% kedvezményt biztosítunk a teljes árú jegyből, valamint az alábbi helyszínek és programok együttes látogatása esetén 20%, kedvezményt adunk a jegyárból: Planetárium, Labor - JátechTér, Varázsóra (2020. április 1-től 10% kedvezmény a három parogram látogatása esetén.)