Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Negyed

hu

Nyugdíjasoknak

A több mint 150 éves múlttal rendelkező Zsolnay-hagyomány a magyarság olyan kiemelkedő értéke, melyet a hungarikumi címmel is rendelkező pécsi Zsolnay Kulturális Negyed méltóképp képvisel. A Zsolnay család egykor itt működő, híres kerámiagyárának öröksége elevenedik meg a területen létrehozott világszínvonalú Zsolnay kiállításokon.

Nyugdíjas vendégeinket kedvezményes belépőkkel várjuk, melyekről itt tájékozódhat!


A Zsolnay Aranykora - Gyugyi-gyűjtemény

A kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed ékköve, a világ egyik legjelentősebb Zsolnay kollekciója. A több mint 600 darabból álló tárlat valamennyi műtárgya a Zsolnay-gyárban készült az 1870-es évektől az 1910-es évek végéig tartó periódusban. Ez az időszak volt a gyár aranykora, amikor a pécsi díszkerámiák világszerte kedveltek, híresek és keresettek voltak. A vázákat, tálakat, virágedényeket, díszkorsókat, kisplasztikákat felvonultató gyűjtemény a Zsolnay-díszkerámiák fejlődéséről, sokszínűségéről és három nagy korszakáról – a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusairól – tanúskodnak. Tovább növeli a gyűjtemény értékét, hogy számos egyedi darab található benne, amelyeknek másodpéldánya sem ismert. A kollekció darabjai hosszú utat tettek meg, míg végül visszakerültek egykori szülőhelyükre a gyűjtő, az Amerikában élő dr. Gyugyi László csaknem négy évtizedes elhivatott gyűjtői munkájának köszönhetően.


Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás

A kiállítás a Zsolnay család szerteágazó és bámulatos történetét tárja fel a látogatók előtt. A köztudatban nagyon erősen él Zsolnay Vilmos, a zseniális keramikus emblematikus személyisége, aki termékeivel világszerte ismertté tette a Zsolnay nevet. A kiállítás a látogató elé tárja az iparos dinasztia életének kitüntetett pillanatait, az egyszerű ipari kerámiától a legdíszesebb dísztárgyig, sorsfordító családi eseményig. Hogy sikerült elérni ezt a lenyűgöző fejlődést és milyen fordulópontok voltak a Zsolnay gyár történetében? A sikerekben jelentős része volt Zsolnay Vilmos találmányainak, amelyek közül a porcelánfajansz és az eozin technika világhírnevet szerzett, a pirogránit pedig egy egész építészeti irányzatot, a magyaros szecessziót inspirálta a múlt századfordulón. Nem feledkezhetünk meg a munkások százairól sem, akik közül sokan generációkon keresztül szolgálták a gyár művészi és üzleti sikereit. 


Rózsaszín Zsolnay kiállítás

A tárlaton egy valódi rózsaszín varázsvilág elevenedik meg a látogatók előtt. Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó felébresztette Winkler Barnabás Ybl-díjas építész „rózsaszínek” iránti szeretetét és elindította gyűjtőszenvedélyét, melynek eredménye a Rózsaszín Zsolnay kiállítás 1200 darabos együttese. A tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek. A kiállítás minden darabja egyedi: a kézzel készült „rózsaszíneknek” hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól.


Látványmanufaktúra

A díszkerámia-gyártás mai munkájába a Látványmanufaktúra enged bepillantást. Itt a látogatók megismerhetik a neves Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatát, közismert motívumait, termékeit. Feltárulnak az anyagok és technikák, hiszen a híres eozin termékek előállítása különleges technológiával történik, melynek pontos receptjét a mai napig titokban tartják. Az érdeklődők bepillanthatnak a nyersgyártás, mázolás, égetés hátterébe, s testközelből láthatják, ahogy a gyár festői a szemük előtt varázsolják a gyönyörű motívumokat a mai Zsolnay-termékekre.


Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát. A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette. A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozin szarkofággal, 32 koporsó-fülkével. A monda szerint a téli napfordulókor, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát, melyet ekkor bárki megismerhet.